Casa mea

Patru moduri inedite de conservare a energiei in caminul tau

Daca esti o fire curioasa, cu inclinatii practice, probabil ai luat deja pana acum masurile traditionale de izolare a caminului si de conservare a energiei. Ai astupat orice coltisor prin care circula aerul, ai adaugat straturi izolatoare si ai schimbat toate becurile din casa cu becuri cu led. E drept, fiecare dintre ele contribuie intr-o anumita masura la conservarea energiei. Dar stiai ca poti mai mult? Inspira-te din urmatoarele sugestii de proiecte pe care le poti pune singur in practica si va fi o adevarata placere sa observi rezultatele muncii tale in facturile tot mai mici!

 

Confectioneaza-ti propriul sistem de uscare a rufelor

Uscarea rufelor implica ceva consum de energie sau agent termic, in special in sezonul rece. In loc sa depinzi de astfel de surse, poti sa-ti creezi propriul sistem de uscare a rufelor, montand niste rafturi pe un perete sau intr-o debara. Apoi poti folosi o sursa de caldura mult mai mica dedicata acelui spatiu, in loc sa acoperi pur si simplu toate caloriferele din casa cu rufe ude si sa creezi toate conditiile pentru condens.

 

Izoleaza ferestrele cu folie protectoare

Desi e un proiect de tip do-it-yourself, in cazul asta nu va fi nevoie sa creezi chiar tu folia. Din fericire se gasesc astfel de folii in comert, totul e sa optezi pentru un model care sa-ti satisfaca nevoile si sa il aplici fara cusur. O astfel de folie va permite patrunderea razelor de lumina, oprind in acelasi timp arsita de afara si radiatiile UV.

 

Colecteaza inteligent apa de ploaie

Ai fi surprins sa constati cat de multa apa de ploaie poti depozita, mai ales daca stai la curte. Improvizand o extensie a burlanului catre un recipient colector vei putea salva toata apa de ploaie care se scurge de pe casa si sa o folosesti apoi pentru a uda gradina. Aceasta solutie se va dovedi extrem de eficienta, mai ales pe parcursul lunilor calduroase de vara.

 

Creeaza-ti propriul sistem de aer conditionat

Daca factura la curent face un lux din aerul conditionat in lunile de vara, acum ai posibilitatea sa-ti creezi propriul sistem de racire a camerei, cu costuri mult mai mici. Ai nevoie de un tub din cupru in forma de spirala pe care sa-l atasezi ventilatorului de camera si de un mic mecanism de circulatie a apei prin care sa preiei apa rece ca gheata si sa o plimbi prin spirala. Fiind din cupru aceasta se va raci extrem de repede, iar fantele ventilatorului vor raspandi in toata camera aerul rece ca… gheata. Inteligent, nu-i asa?