intretinere si reglaje ferestre termopan

Ferestre greu de manevrat – ce e de facut?

Nu este nici un secret faptul ca, in timp, feroneria ferestrelor se uzeaza. Efectele constau intr-o etansare precara sau o actionare dificila a lor. Pentru remedierea problemelor pot fi necesare interventii precum:

  • reglaj al ferestrelor pe inaltime
  • reglaj al balamalelor
  • reducerea presiunii de pe garnituri
  • calarea sticlei

Care sunt insa factorii care determina aceste disfunctionalitati? In functie de locul in care apar problemele, cauzele pot fi urmatoarele:

  •  s-a produs o decalare intre blocatorii montati pe tocul ferestrei si sistemul de inchidere propriu-zis
  •  fereastra s-a lasat, ajungand sa se frece pe piesa de contra-lasare
  •  fereastra se freaca de ultimul blocator al partii batante, din partea de sus a tocului

Dereglarea pe inaltime a unei ferestre implica readucerea ei la acelasi nivel cu tocul. Aceasta este o interventie perfect valabila si extrem de utila atat pentru ferestrele batante, cat si pentru cele oscilobatante.

Bineinteles, exista insa numeroase situatii in care balamalele se uzeaza. Daca este vorba de cea montata pe toc, isi poate deplasa pozitia. Astfel spatiul necesar pentru deschiderea normala a ferestrei poate sa fie micsorat, de aici problemele de actionare. Sistemele mai noi insa permit reglarea cu usurinta a acestui spatiu. O data identificata aceasta cauza, ea poate fi remediata foarte usor.

 

In situatia in care ferestrele au devenit greu de manevrat, trebuie identificata cauza si remediata astfel problema ferestrei. Exista mai multe lucruri pe care le puteti incerca atunci cand aveti probleme cu manevrarea ferestrelor:

1. Curatarea si lubrifierea feroneriei poate fi de asemenea o solutie. Problema poate fi din cauza murdariei si prafului.
Uneori dificultatea în manevrarea ferestrelor poate fi cauzată de acumularea de praf, murdărie sau coroziune la nivelul feroneriei. Curățați componentele feroneriei cu atenție, folosind o perie si un solvent potrivit feroneriei, apoi aplicați un lubrifiant special pentru feronerie pentru a asigura o mișcare lină.
Verificati feroneria, sa nu fie deteriorata. Dacă problemele persistă și ferestrele sunt în continuare greu de manevrat, ar putea fi necesară o verificare si o evaluare mai amănunțită a întregului sistem de feronerie, deoarece uneori, anumite componente pot fi deteriorate sau ineficiente și trebuie înlocuite pentru a asigura o funcționare optimă a ferestrelor.

2. Reglarea balamalelor
Este posibil ca ferestrele sa nu se inchida corect sau sa se inchida greu din cauza unor dezechilibre la balamale, in acest caz fiind necesară o reglare a balamalelor. Pentru a efectua ajustările necesare puteti sa consultati manualul furnizat de firma producatoare a ferestrelor (in cazul in care aveti unul) sau ne puteti contacta.

3. Garniturile deformate sau deteriorate pot duce la dificultate in manevrarea ferestrelor.
Verificarea garniturilor trebuie efectuata deoarece uneori ferestrele greu de manevrat pot fi rezultatul unor garnituri deteriorate sau deformate. Verificați starea garniturilor din jurul ferestrelor și înlocuiți-le dacă sunt uzate sau dacă prezintă probleme de etanșeitate. Garniturile noi pot ajuta la îmbunătățirea mișcării ferestrelor și la facilitarea manevrării acestora.

4. Defectarea mecanismelor de greutate ale ferestrelor pot duce la dificultati in manevrare. Verificati greutatea ferestrei.
Dacă o fereastră este echipată cu un mecanism de contragreutate sau contrabalans, trebuie sa ne asiguram intotdeauna că acesta funcționează corect. Un mecanism de contragreutate defect poate face ca fereastra să fie greu de ridicat sau de coborât, manevrarea facandu-se astfel mult mai greu. În astfel de cazuri, ar trebui să apelați la un specialist pentru a remedia problema.

Nu forțați manevrarea ferestrelor în cazul în care întâmpinați rezistență la inchidere sau deschidere, deoarece prin forțarea ferestrelor se poate agrava problema și poate duce la deteriorarea componentelor feroneriei sau la defectarea si mai mare a sistemului de la termopan. Dacă nu sunteți sigur de ceea ce trebuie făcut sau dacă problemele persistă, este recomandat să apelați la serviciile unui specialist în reparații ferestre termopan.