Ferestrele casei

Montajul sistemelor oscilobatante pentru ferestrele si usile dumneavoastra

Griparea feroneriei este un proces inevitabil, care se dezvolta in timp. Utilizarea tamplariei cu elemente gripate timp indelungat contribuie insa la un grad de uzura atat de mare incat poate deveni necesara schimbarea intregului sistem. Tocmai de aceea este foarte important sa intelegem de ce se gripeaza feroneria si incepe sa mearga din ce in ce mai greu dar, mai ales, ce putem face pentru a minimiza pe cat posibil aceste neplaceri.

Feroneria reprezinta totalitatea elementelor metalice care intra in structura unei ferestre si care au rolul de a asigura etansarea, sustinerea si mobilitatea acesteia. Spre deosebire de toate celelalte componente, feroneria este cea mai susceptibila uzurii, fiind supusa unor socuri mecanice considerabile. Avand in vedere mobilitatea pe care o confera aceste elemente, este lesne de inteles faptul ca ele se pot uza in mod firesc, dar mai ales atunci cand nu au fost montate corect de la bun inceput sau cand sunt utilizate necorespunzator. Uzura fizica specifica mecanismelor in miscare este accentuata si de absenta unei lubrifieri de calitate.

Asa cum producatorii recomanda tratarea garniturilor cu substante speciale, care sa le mentina elasticitatea si mobilitatea in timp, la fel recomanda si gresarea elementelor de feronerie. Gresarea este, practic, un proces de ungere cu unsori speciale sau uleiuri nerasinoase si neacide. Aceasta este deosebit de importanta mai ales in cazul componentelor culisante.

Bineinteles, inainte de gresare este foarte important ca feroneria sa fie si foarte bine curatata, praful, scamele si orice alte impuritati care patrund in timp si se depoziteaza pe ele contribuind la reducerea mobilitatii. Pericolul este cu atat mai mare cu cat s-au efectuat anterior lucrari de renovare, praful si depunerile fine de var, de ciment sau de alte agregate avand o actiune extrem de agresiva asupra elementelor metalice ale tamplariei.

Un ultim aspect la fel de important il reprezinta faptul ca feroneria se mai poate gripa si ca urmare a greutatii geamurilor si usilor, iar in momentul in care un element al sistemului isi modifica pozitia, poate angrena dupa el o intreaga serie de alte probleme. Frecventa cu care apar aceste probleme este si mai mare in cazul elementelor de tamplarie de tip oscilo-batant, adica cele cu deschidere dubla. Ele trebuie manevrate cu si mai multa grija.

Acum ca stim de ce se gripeaza feroneria si incepe sa mearga din ce in ce mai greu ne putem concentra si asupra a ceea ce avem de facut pentru protejarea ei. In general o revizie anuala completa ar trebui sa acopere cele mai comune probleme. La renovarea casei se va proteja in mod special tamplaria prin acoperirea acesteia cu o folie rezistenta, confectionata din material plastic, care sa acopere complet toate elementele de tamplarie.

In restul anului se recomanda, pe cat posibil, interventii pentru ajustarea pozitiei elementelor, repararea sau inlocuirea manerelor defecte, verificarea si strangerea suruburilor a caror prindere este vizibil slabita si inlocuirea balamalelor rupte sau gripate. Ultima si cea mai importanta regula este aceea ca preventia este cea mai sigura metoda – manevrati asadar cu grija tamplaria!