Condensul este un fenomen cat se poate de simplu si natural, usor de observat in cele mai diferite situatii. Cu toate acestea nu trebuie sa ne si placa, mai ales atunci cand intervine asupra gradului de confort din locuinta sau cand contribuie la deteriorarea materialelor pe care se formeaza.

La intrebarea ce este condensul putem raspunde destul de simplu: rezultatul direct al trecerii apei din forma de vapori in forma de lichid. Atmosfera este incarcata, in mod firesc, de vapori de apa. Cantitatea vaporilor difera insa in functie de anumiti factori, cum ar fi temperatura si presiunea.

Intrand putin in termeni mai tehnici, trebuie sa precizam ca atmosfera suporta o cantitate maxima de astfel de vapori, iar la atingerea acelui prag se considera ca a devenit saturata cu vapori de apa. Daca vaporii continua sa se acumuleze si peste acest prag, numit in limbaj de specialitate „punct de roua”, in mod firesc moleculele de apa vor incepe sa se uneasca, devenind tot mai mari, mai grele si… vizibile.

 Ce este condensul

Cu toate astea inca sunt destul de mici pentru a putea fi percepute cu ochiul liber ca picaturi individuale. Tot ceea ce vedem este stratul foarte fin de umezeala care apare pe geamuri, pervazuri, pereti si alte obiecte din jur, pe care il numim condens. Bineinteles, condensul se formeaza atat in interiorul cladirilor, cat si pe peretii exteriori ai acestora, in functie de conditii.

Intrucat am specificat deja ca temperatura si presiunea constituie doi factori esentiali in declansarea fenomenului de condens, este logic faptul ca absolut orice oscilatie a unuia dintre factori sau chiar a amandurora poate avea un efect imediat vizibil.

De cele mai multe ori insa este vorba despre presiune, intrucat atunci cand ne construim locuintele avem mare grija sa le izolam asa cum trebuie, astfel incat temperatura si umiditatea sa treaca destul de greu de la un mediu (cel locuit) la altul (cel exterior). Presiunea in schimb oscileaza mai usor, iar faptul ca noi gatim in casa, avem plante care emana vapori de apa si noi insine eliminam apa prin procesul de transpiratie, asigura un anumit nivel de umiditate care favorizeaza si el aparitia condensului.

Acum ca ai inteles ce este condensul, nu ti se va mai parea atat de ciudat sa constati aparitia lui chiar si atunci cand nu gatesti sau nu faci ceva care ar fi sporit in mod vizibil umiditatea. O sa mai specificam doar ca aparitia condensului este normala in anumite limite. Depasirea acelor limite face insa fenomenul destul de deranjant, si pentru a determina ca ai o problema cu izolatia ferestrelor de pilda nu-ti trebuiesc cunostinte speciale pe aceasta tema. Problema ar trebui sa te ingrijoreze si mai mult mai ales daca incepi sa observi aparitia condensului la scurt timp dupa ce ai inlocuit tamplaria locuintei.