Toata lumea stie ca sticla este mult mai ieftina decat plexiglasul dar si mai usor de reciclat dar mai putin rezistenta la zgarieturi sau loviri. Plexiglasul este mult mai rezistent la contact decat sticla dar si mult mai sigur. Plexiglas este un tip de masa plastica transparenta si rezistenta la socuri si trepidatii. Denumirea stiintifica este polimetacrilat, abreviata ca PMMA si clasificata ca un material plastic transparent.

Placile plexiglas se mai gasesc si sub denumirea de placi acrilice sau polimetacrilat. Pentru faptul ca plexiglasul este un plastic, asta inseamna ca este un material bazat pe produse petrochimice, polimer de natura organica. Sticla, insa, este un compus solid amorf necristalin, un compus anorganic care apare din racirea unui lichid si transformarea lui intr-un solid fara trecerea printr-o stare cristalina. Sticla este un material fragil si transparent, compus in principal din dioxid de siliciu, oxid de sodiu si oxid de calciu.

Cateva din denumirile comerciale sub care gasim placile acrilice sunt: stiplex, plexic, acrylon, etc.
Din PMMA (polimetacrilat) se confectioneaza si tuburi plexiglas, produse cu aceleasi proprietati ca si placile dar prezentate sub forma de tub.

 

Cum se prelucreaza placile de plexiglas?

Placile plexiglas pot fi prelucrate in diferite moduri, iar rezultatele obtinute pot fi deosebite. Primul lucru care ii poate schimba placii aspectul este banala slefuire pe cant, iar o schimbare drastica poate fi obtinuta prin debitarea la un router cnc. Alte modalitati simple de transformare sau prelucrare ar fi decuparea pe contur, gravarea, serigrafierea, pentru a ajunge intr-un final la procesele mai importante cum ar fi termoformarea, care poate transforma placa de plexiglas intr-o adevarata opera de arta.

Taierea

Un alt avantaj al placilor acrilice este ca pot fi mult mai usor taiate decat sticla. Placile de plexiglas pot fi foarte usor taiate, si intr-o mare varietate de forme si modele, pentru a se potrivi cerintelor utilizatorului.

Nu uitati: placile de plexiglas pot fi modificate, printate, serigrafiate.