Cum ne protejam de tantari, fara chimicale, in sezonul cald

Oricat de mult ne bucura vremea calda, tantarii ne pot strica orice activitate in aer liber. Aceste insecte nu sunt insa deranjante pur si simplu, ele fiind purtatoare de numeroase boli. Fara sa fie nevoie sa mai insistam asupra motivelor pentru care ar trebui sa ne ferim pe cat posibil de intepaturile de tantari, vom prezenta in continuare cateva metode simple dar eficiente pentru a experimenta cat mai putine astfel de intepaturi.

Stii deja ca exista in comert o serie de produse sub forma de spray sau gel care ar trebui sa tina tantarii la distanta. Cele mai multe dintre ele sunt pe baza de chimicale, prin urmare nu este recomandat sa abuzam de ele. In plus, in ultima vreme se pare ca si tantarii s-au obisnuit cu ele, astfel incat folosirea lor este tot mai ineficienta. Asadar, ce este de facut?

Cel mai simplu este sa optezi pentru un ulei de piele natural, pe baza de citronela, iarba matelor sau eucalipt lamaios. Acestea sunt extracte vegetale extrem de benefice, care tin la distanta tantarii si te scutesc de o gramada de neplaceri.

Citronela de pilda mai este cunoscuta si sub denumirea de iarba de India si se gaseste atat sub forma de uleiuri de corp, cat si lumanari parfumate. La fel de bine poti opta si pentru plantarea ei in ghiveci sau in curte. Fie ca te dai cu uleiul pe corp, aprinzi lumanari sau pur si simplu iti decorezi curtea cu aceasta planta superba, efectul este garantat – atat tantarii, cat si multe alte insecte suparatoare vor fi tinute la distanta!

Iarba matelor este o alta planta cu care te poti inconjura. Este extrem de prolifica, ceea ce inseamna ca se va dezvolta foarte repede si ii vei putea simti efectele benefice in scurt timp. In plus, ai oricand posibilitatea de a prepara un ulei prin zdrobirea frunzelor ei, cu care sa te ungi pe corp, pentru si mai multa protectie.

Nu in ultimul rand, eucaliptul lamaios nu ar trebui sa-ti lipseasca din casa. S-au efectuat pana acum numeroase studii pe aceasta planta, iar concluzia a fost ca este cel putin la fel de eficienta ca substanta chimica de baza din compozitia spray-urilor anti-tantar din comert.

Uleiul de lavanda sau uleiul de arbore de ceai sunt si ele doua optiuni de luat in seama. Poti intreba de ele la orice plafar sau magazin naturist. Foloseste-le cu incredere si te vei putea bucura cu adevarat de vara!