Plasa insecte
Curatarea plaselor de tantari

Plasele de tantari sunt extrem de eficiente in a tine la distanta aceste vietati deranjante, dar rolul lor este unul mult mai important. Ele iti protejeaza casa si impotriva prafului si a polenului, a pufului de plop, a mustelor si a oricaror altor impuritati care iti pot patrunde in locuinta.

In mod normal, cu cat sunt mai mici ochiurile plasei, cu atat este mai mic riscul infiltrarilor nedorite. Prin extensie, ne-am putea forma ideea gresita ca nu este o problema prea mare daca amanam curatarea plasei – doar insectele oricum nu pot patrunde in interior, nu-i asa? Ei bine, nimic nu este mai gresit!

Curatarea plaselor de tantari se face, inainte de toate, pentru a te asigura ca ochiurile sunt curate si ca lumina si aerul proaspat patrund prin acestea! O plasa murdara poate avea un efect mai mare sau mai mic asupra sanatatii tale, dar cu siguranta va altera gradul de confort al locuintei.

Revenind insa la ceea ce ne intereseaza, vom preciza ca cele mai simple plase se pot curata prin frecare usoara cu un burete imbibat in apa cu detergent. Alernativ, poti alege sa folosesti aspiratorul, cu conditia sa ai mare grija sa nu strici plasa, in cazul in care puterea de absorbtie este foarte mare.

Daca ai o plasa cu balamale o poti demonta cu usurinta si spala direct in cada, cu dusul si, din nou, cu un burete cu detergent. Plasele de tantari confectionate de noi sunt rezistente la apa si de asemenea la foc. Materialul din care sunt compuse este fibra de sticla, care este rezistent la apa si ignifug. Cu cat este mai complicat sistemul de prindere si de actionare, cu atat trebuie sa o cureti cu mai multa grija pentru ca nu vrei sa fii nevoit apoi sa o demontezi sau sa repari ceva la ea.

E drept, in cazul in care vrei sa faci o curatenie generala, de primavara de pilda, poti opta pentru demontarea plaselor, curatarea temeinica a tamplariei – inclusiv a glafurilor – spalarea geamurilor, curatarea separata a plasei si remontarea ei.

In acest caz insa ai putea opta pentru serviciile unei firme specializate in curatarea plaselor de tantari – nu uita ca poate sa fie chiar si firma care iti face reviziile la termopane si cu ocazia asta te vei asigura ca balamalele sunt unse corespunzator, ca nu exista riscul ca plasa sa rugineasca sau sa se deterioreze in vreun fel si ca mecanismul de inchidere si deschidere este in stare buna de functionare.

Pentru curatenia de rutina insa, zilnica sau saptamanala, poti la fel de bine sa optezi pentru o perie speciala. Usoara si extrem de practica, aceasta este compusa din doua parti, una cu burete moale, cealalta cu fire dure. Combina aceasta perie cu un spray detergent cu aroma de lamaie, anti-tantari, iar casa ta va straluci de curatenie si tantarii vor sta la distanta!