Cum se reglează fereastra termopan?

Te-ai întrebat vreodată cum se reglează fereastra termopan? Ei bine, iată că acum ți se oferă posibilitatea de a afla secretul unei reglări corespunzătoare și corecte a ferestrei termopan.

Fiind, așadar, un procedeu destul de complex, reglajul ferestrelor termopan din PVC efectuat în necunoștință de cauză poate conduce la imposibilitatea de a mai închide geamul termopan. Nu există o serie de pași pe care să-i urmezi pentru a rezolva această problemă, însă îți punem la dispoziție un ghid orientativ după care să te ghidezi în cazul în care te confrunți cu o astfel de problemă.  Folosindu-te de cheia hexagonală de 4mm, încearcă să iei aminte dacă:

Fereastra de termopan lovește în partea inferioară a laturii cu mânerul sau în partea de sus a laturii mânerului – în acest caz ceea ce trebuie să faci este să înfiletezi balamaua superioară a ferestrei până se remediază problema. De altfel, dacă fereastra este oscilobatantă, adică aceasta se lasă și pe spate, trebuie să ai grijă ca reglajul să nu afecteze această funcție a ferestrei. Cel mai sigur este să ai grijă ca la fiecare tură de strângere să verifici dacă fereastra funcționează corespunzător.

Fereastra de termopan lovește în partea inferioară a laturii cu mânerul sau cade din foarfecă în momentul în care este deschisă normal – în acest caz trebuie să ai în vizor capacul de mascare al balamalei, care se dă, mai apoi, jos. O următoare mișcare ar fi să nu uiți să infiltrezi șurubul care trebuie să fie prezent în partea de sus a balamalei. Funcționalitatea corespunzătoare se verifică și de această dată.

Se va încerca deschiderea normală a ferestrei, dar și cea de sus, pe oscilobatant – aceasta este situația în care se strânge șurubul de la balamaua inferioară a ferestrei și partea de pe toc, până în momentul în care se observă că problema este rezolvată. De altfel, în acest caz, nu la o tură, ci la fiecare jumătate de tură se verifică funcționalitatea corespunzătoare a ferestrei.

Important este de reținut faptul că aceste reglaje sunt, fără dar și poate, posibile doar în cazul în care ferestrele termopan pe care le ai sunt echipate cu balamale care au prețul mult mai ridicat. Aceste balamale sunt cele cu puncte de reglaj. Chiar dacă pare, însă, nefavorabil, de exemplu, balamalele turcești fixe nu pot fi reglate în acest fel. Reglarea acestora se poate realiza doar dacă se repoziționează balamalele în raport cu tocul. O astfel de operațiune se poate realiza doar de către specialiștii în domeniu.

La fel ca și ușile de interior se mai reglează și ferestrele sau ușile de termopan cu balamale de tip pipă.

Mai există, de altfel, și situații în care trebuie să se realizeze reglajul ferestrelor termopan de presiune asupra garniturii. În cazul în care vreodată simți că pe lângă garnitura de termopan intră curent, atunci nu exista să efectuezi reglajul de presiune asupra garniturii, care este, de altfel, un proces destul de ușor. Tot ceea ce trebuie să faci este să reglezi bulbii de închidere cu cheia hexagonală sau cu șurubelnița dreaptă până când observi că se remediază problema.

În cazul acestui reglaj este un plus faptul că nu ai ce strica pentru că la fiecare tură poziția se resetează, plaja de reglaj pe care o poți aplica fiind de maxim 359 grade!