O cercetare sumara a principalelor tipuri de usi sau ferestre indica faptul ca produsele existente pe piata la ora actuala se impart in batante, oscilante si oscilobatante. Diferenta o face modul in care acestea se deschid, iar pentru a putea raspunde la intrebarea ce este deschiderea oscilobatanta va trebui sa stim mai intai ce inseamna deschiderea batanta respectiv oscilanta.
Deschidere ferestre
Deschiderea batanta este deschiderea clasica si cea mai des intalnita, ce presupune actionarea geamului sau a usii la nivel orizontal. Sistemul de prindere este si el unul clasic, in plan vertical, la nivelul tocului, cu balamale. Deschiderea oscilanta presupune actionarea in plan vertical si se mai numeste si deschidere foarfeca. Are la baza tot balamale fixate la orizontala pe toc, astfel incat anta sau canatul, in functie de preferinte si necesitati, sa fie prinse in balamale.

Si iata ca am ajuns in cele din urma la tipul care ne interesa si care, dupa cum probabil intuiti, este o combinatie intre cele doua. Intr-un singur ochi de usa sau de fereastra avem posibilitatea de deschidere normala sau in foarfeca. Bineinteles, pentru ca acest lucru sa fie posibil, intregul mecanism va primi cateva componente noi, care ridica pretul final al produsului. Cu toate acestea, daca optati pentru profile din lemn stratificat sau din PVC, diferenta de pret va fi destul de mica.

Sistemele oscilobatante se mai numesc si rotobasculante sau sisteme cu dubla deschidere. Toate pot fi actionate printr-un singur maner, usor de manevrat in trei pozitii diferite. Atunci cand manerul este orientat in jos geamul sau usa respectiva este pe pozitia inchis. Orientat in sus este pe pozitia basculanta, oferind un unghi de deschidere de 15 pana la 20 de grade. Nu in ultimul rand, orientat la orizontala manerul permite deschiderea normala.

Indiferent de planurile pe care le aveti cand alegeti tamplaria, este recomandat sa optati pentru varianta cea mai versatila. Ferestrele oscilobatante prezinta numeroase avantaje, in sensul ca va ofera mai multa libertate si posibilitatea de a aerisi locuinta fara a va expune prea mult frigului sau caldurii de afara. In plus, acolo unde spatiul este limitat si, in mod normal, nu prea puteti face uz de o deschidere normala, posibilitatea de deschidere in foarfeca se va dovedi extrem de avantajoasa!

Singurul lor dezavantaj ar fi acela ca, din cauza faptului ca au mai multe elemente de feronerie in structura lor, sunt mult mai vulnerabile la uzura sau defectari ocazionale. Cu toate acestea, daca le manevrati cu grija si optati pentru o revizie periodica, o data pe an, nu ar trebui sa intampinati probleme iesite din comun sau foarte costisitoare.

Acum ca am stabilit ce este deschiderea oscilobatanta, nu va ramane decat sa studiati cu atentie principalele oferte de pe piata si sa optati pentru produsul care sa va satisfaca pe cat posibil nevoile, la un pret acceptabil.