Ce se poate face in cazul in care dupa o zugraveala pe geamul termopan sau pe rama apar zgarieturi?

Ce se poate face in cazul in care dupa o zugraveala pe geamul termopan sau pe rama apar zgarieturi este una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le primesc cei care ofera servicii de reparatii si intretinere tamplarie. Adevarul este ca zugraveala, prin praful foarte fin si urmele de var sau ciment care se imprastie peste tot, reprezinta unul din cei mai mari inamici ai tamplariei. In ciuda faptului ca aceasta afecteaza in mod special elementele de feronerie, daca nu le-am protejat corespunzator pe timpul renovarilor, efectele pot fi vizibile si in ceea ce priveste geamul sau rama.
Ce se poate face in cazul in care dupa o zugraveala pe geamul termopan sau pe rama apar zgarieturi?
Vestea buna ar fi aceea ca, indiferent de locul unde apar si de adancimea zgarieturilor, acestea sunt, in general, complet inofensive si doar inestetice. Vestea rea ar fi aceea ca, daca estetica este atat de importanta pentru noi, solutiile de remediere ale acestor probleme s-ar putea dovedi destul de scumpe… Cea mai mare neplacere apare in cazul in care a fost afectat geamul, pentru ca, in acest caz, singura modalitate de rezolvare consta in schimbarea completa a sticlei.

Profilele de tamplarie sunt insa ceva mai usor de manevrat, dar si aici procedurile difera in functie de material si de culoare. Pentru cele albe de pilda exista o serie de proceduri speciale pentru inlaturarea zgarieturilor, cu conditia ca acestea sa fie superficiale. Bineinteles, va trebui sa apelati la un serviciu specializat in reparatii sau intretinere de tamplarie.

Daca ati optat pentru un profil colorat, va veti bucura sa descoperiti ca exista pe piata creioane speciale de retus, pe care le puteti gasi la aproape orice furnizor sau producator de tamplarie. Singurele aspecte pe care va trebui sa le luati in seama vor fi identificarea nuantei corecte – nu ati vrea sa corectati zgarieturile cu o alta culoare, care sa le faca si mai vizibile – si confirmarea, din partea comerciantului, ca puteti utiliza produsul luat in considerare pentru tipul de tamplarie pe care il aveti.

Mare atentie si in cazul curateniei generale de dupa renovare, caci utilizarea anumitor substante, pentru curatarea petelor de var sau vopsea, ar putea face mai mult rau tamplariei sau pot chiar sa accentueze zgarieturile! Din nou va trebui sa va consultati cu un prestator autorizat de astfel de servicii, mai ales atunci cand alegeti decapantul pentru curatarea petelor.

Bineinteles, decat sa va intrebati ce se poate face in cazul in care dupa o zugraveala pe geamul termopan sau pe rama apar zgarieturi, mai bine ati avea mare grija inainte de renovare, sa protejati cu folii speciale, izolatoare, intreaga tamplarie. Costul acestor folii este cu siguranta mult mai mic decat cheltuielile ulterioare de mascare a acestor urme inestetice sau, mai rau, cele de inlocuire a tamplariei sau geamurilor iremediabil afectate.