Cu toate ca tamplaria are si rol estetic, etansarea reprezinta cel mai important aspect. Din pacate, de foarte multe ori, chiar si atunci cand se folosesc materiale de calitate este posibil ca, in timp, eficienta etansarii sa fie afectata. Atunci apar problemele, iar ele trebuie remediate cat mai repede. Bineinteles, pentru a putea face acest lucru este necesar, inainte de toate, sa aflam de ce nu etanseaza tamplaria. Doar cunoscand cauzele putem remedia efectele.

Etansare tamplarie termopanCele mai des intalnite situatii sunt cele in care fie au imbatranit garniturile, fie s-au gripat elementele de feronerie. Evident, ambele sunt procese de uzura naturale, care se manifesta in timp. Ele pot fi evitate pentru o perioada mai mare de timp daca se executa lucrari de intretinere periodice, prin care garniturile sa fie unse corespunzator iar elementele de feronerie reglate corect.

La montajul initial garniturile se sterg cu o substanta special creata, care ofera protectie suplimentara impotriva unor factori externi. Pe masura ce acel start protector dispare, cauciucul este tot mai expus radiatiilor solare, dilatarilor si contractarilor, ca urmare a diferentelor de temperatura, si socurilor chimice. Rezultatul consta in pierderea elasticitatii naturale a materialului si imbatranirea sa prematura.

Este insa posibil ca etansarea tamplariei propriu-zise sa nu fi fost efectuata corespunzator de la bun inceput. Cordonul de silicon care se aplica, de pilda, ar trebui sa aiba o proportie optima de 0.5 x W3 6 mm. La fel de important este ca aplicarea lui sa presupuna aderarea la doua, nu trei suprafete, pentru a se preveni dezlipirea acestuia in timp.

Sistemele 2D necesita, de regula, doua garnituri de bataie intre cerceveaua geamului si rama, la care se adauga una la exteriorul geamului si una pe bagheta, la interiorul geamului. Sistemele 3D in schimb necesita trei garnituri de bataie, plus alte doua pentru sticla, de o parte si de alta a fetelor. Pe scurt, toate elementele fixe trebuie sa aiba garnituri atat la interior, cat si la exterior, pentru o etansare optima.

Griparea feroneriei afecteaza si ea, asa cum am sugerat deja, in mod direct, atat etansarea, cat si mobilitatea ferestrei. Cand fereastra nu se mai inchide asa cum trebuie, nici nu mai este etansata, iar schimbul de aer, temperatura si chiar si precipitatii intre exterior si interior se produce mult mai usor.

In concluzie, inainte de a ne intreba de ce nu etanseaza tamplaria, ar fi bine sa ne intrebam daca am efectuat reviziile tehnice periodice, conform indicatiilor producatorului, si daca toate garniturile sunt la locul lor. In principiu, nu ar trebui sa facem niciodata rabat de la calitate, nici la montare, nici la intretinerea tamplariei, deoarece costurile ulterioare vor fi si mai mari.