De ce imbatranesc garniturile?

Dintre toate componentele ce intra in structura tamplariei, garniturile au un rol aparte, de calitatea si starea de functionare a lor depinzand, in mare masura, gradul de confort de care va veti bucura. Izolarea fonica si termica, doua atribute esentiale ale tamplariei, sunt direct legate de aceste fasii de cauciuc, iar raspunsul la intrebarea de ce imbatranesc garniturile si ce se poate face ca procesul de imbatranire sa fie mai lent s-ar putea sa va puna pe ganduri…

Ce se poate face ca procesul de imbatranire sa fie mai lent?

Procesul de uzura a garniturilor este, inainte de toate, un rezultat firesc al actionarii mecanice constante. Faptul ca actioneaza si ca o bariera impotriva frigului, vantului, sunetului si a umezelii de afara contribuie si mai mult la deteriorarea lor. Practic, deteriorarea consta in uscarea, pierderea elasticitatii si, in cele din urma, descompunerea fizica a garniturilor.
Garnituri termopane

Va puteti da seama foarte usor ca acestea si-au pierdut proprietatile optime atunci cand zgomotul de afara se aude tot mai tare in interior, cand vantul si frigul isi fac simtite prezenta tot mai mult in locuinta, cand, dupa ploaie, apa intra in casa sau, si mai grav, atunci cand condensul patrunde pana la elementele de feronerie, contribuind si la deteriorarea acestora.

Asa cum am sugerat deja, garniturile sau chederele cum se mai numesc ele, sunt facute dintr-un cauciuc foarte rezistent si elastic, denumit material EPDM. Ele asigura 80% din etansarea pentru care este responsabila intreaga tamplarie, iar stresul la care sunt supuse este dat, pe langa actionarea constanta, de diferentele de temperatura carora trebuie sa le faca fata.

Pentru garniturile comercializate la noi in tara producatorii ofera, de regula, o garantie de aproximativ 2 ani. Dupa acest interval se va observa cum acestea incep sa se taseze sau sa se crape si, atunci cand sunt sterse cu o carpa, vor incepe sa lase mici urme negre, semn ca stratul exterior se descompune.

Motivul pentru care spuneam ca nu o sa va placa raspunsul la intrebarea de ce imbatranesc garniturile si ce se poate face ca procesul de imbatranire sa fie mai lent este simplu: in ciuda diverselor recomandari de tratare a garniturilor, se pare ca nu exista un produs cu adevarat eficient in acest scop. In afara de spalarea lor cu o carpa inmuiata in apa cu detergent, celelalte produse existente pe piata sunt, in mare masura, doar o alta gaselnita comerciala.

Siliconul sau uleiurile speciale nu prea au cum sa ajute pentru simplul motiv ca materialul din care sunt facute garniturile nu este un compus organic cu proprietati regeneratoare sau un organism viu. In cel mai bun caz pot crea un strat protector impotriva apei, dar, pe termen lung, rezultatele vor fi aceleasi. Astfel, cel mai bun mod de a le proteja este sa le feriti, pe cat posibil, de praf si sa va asigurati ca, o data pe an, chemati o echipa de profesionisti care sa faca o revizie generala a tamplariei. Iar daca vi se recomanda schimbarea garniturilor, nu amanati prea mult.