Termopan

Tamplaria, indiferent daca este din pvc sau termopan, are la baza un mecanism complex. Multi dintre noi de dam seama de acest lucru abia atunci cand ne confruntam cu diferite probleme la scurt timp dupa montarea ei. O data ce intelegem insa cat se important este sa apelam la un profesionist pentru instalarea tamplariei, ni se va parea la fel de firesc sa ne asiguram ca este intretinuta corespunzator. Prin intretinere corespunzatoare ne referim, inainte de toate, la o revizie periodica…

Pentru aceia care inca doresc sa stie de ce se face revizia anuala, vom detalia mai jos cateva informatii importante la acest capitol. Probabil ar trebui sa incepem cu cea mai importanta observatie, aceea ca, mai nou, absolut toti producatorii de sisteme de tamplarie (aluminiu sau pvc) si elemente de feronerie atrag atentia asupra importantei respectarii unor norme minime de intretinere, pentru o functionare corespunzatoare, pe termen lung. Iar atunci cand producatorul recomanda asa ceva, este destul de important sa urmarim indicatiile.

Revizii anuale ferestre termopan

In consecinta, au aparut deja numeroase servicii de intretinere anuala, de aici si ideea ca o revizie generala, efectuata o data pe an, este cea mai sigura metoda de protectie a tamplariei. Numai in felul acesta pot fi identificate si remediate, in timp util, cele mai mici defectiuni. Cum tamplaria functioneaza ca un tot unitar, defectarea oricarui element poate influenta functionarea altora, amplificand, in timp, pagubele si cheltuielile de reparatie. Asadar, mai bine platim mai putin, constant, pentru a ne asigura ca tamplaria este in stare buna, decat sa o neglijam ani la rand si sa constatam apoi ca reparatiile sunt imposibile sau costa mai mult decat o noua achizitie.

Cei care nu stiu exact de ce se face revizia anuala nu cunosc, de fapt, rolul principalelor componente ale tamplariei si modul in care sunt ele expuse uzurii in mod constant. De pilda, garniturile sunt cele mai predispuse la deteriorare, caci insotesc toate elementele si sunt expuse la diferiti factori, atat de la exterior, cat si de la interior. Balamalele sunt acele elemente de feronerie cele mai susceptibile la socuri mecanice, iar manerele sunt cele mai solicitate fizic, prin interactiunea noastra cu ele.

Evaporarea sau uscarea substantelor lubrifiante, condensul, inghetul, actionarea frecventa si chiar greutatea propriu-zisa a intregului ansamblu sunt tot atatea elemente care pot provoca neplaceri o data cu trecerea timpului. De unele dintre ele ne putem ocupa personal, in timp ce altele pot necesita un ochi sau o mana mai fina, care sa stie unde anume sa caute semnele de uzura si cum sa intervina concret.

Toate aceste argumente ar trebui sa fie asadar mai mult decat suficiente. Revizia periodica este o necesitate, nu un moft, iar cei care decid sa ignore acest lucru vor scoate, in cele din urma, mult mai multi bani din buzunare.