Cimentul folosit in constructii este imbogatit cu armaturi metalice, pentru un plus de rezistenta in timp. Pe acelasi principiu, PVC-ul folosit in tamplarie este imbogatit cu armaturi metalice, pentru rigidizarea constructiei si prevenirea deformarilor ca urmare a expunerii la UV.

Orice profil din material plastic ar trebui sa fie dotat cu armatura, aceasta putand fi chiar si din tabla zincata taiata in unghi de 90 sau 45 de grade, dupa caz. Grosimea acestora variaza, in medie, intre 1.5 mm respectiv 2 mm. Tocmai pentru ca preturile lor nu difera foarte mult, este recomandat ca, ori de cate ori ai ocazia, sa optezi pentru varianta de 2 mm. Exista insa si situatii standard, cum ar fi usile de intrare color, care sunt dotate din fabrica cu armatura de 2 mm.

Cat conteaza armatura din interiorul profilului ?

Modul in care sunt taiate armaturile depinde de tipul de tamplarie carora vor fi atasate. Prin urmare armatura se clasifica in trei tipuri principale: armatura toc, armatura usa si armatura fereastra, primele doua avand un profil dreptunghiular.

Avand in vedere modalitatea de constructie a tamplariei si rolul armaturii, aceasta din urma este montata astfel incat sa nu poata fi vazuta cu ochiul liber. Pentru a te asigura ca produsele pe care le-ai comandat au aceasta caracteristica, poti face un test extrem de rudimentar, dar foarte eficient – testul magnetului.

Departe de a fi o metoda profesionala, aceasta insa nu poate da gres. Apropiind un magnet de tamplaria in cauza, vei constata in doar cateva secunde daca aceasta are pe interior armatura metalica pentru care ai si platit sau nu.

In cazul in care inca te mai intrebi de ce si mai ales cat conteaza armatura din interiorul profilului, este suficient sa specificam ca de acest detaliu practic invizibil cu ochiul liber depinde, in mare masura, durata de viata a termopanelor pe care le achizitionezi.

Geamurile si tamplaria cu care sunt fixate reprezinta o bariera intre locuinta, in care se mentine o temperatura constanta, si mediul exterior. In acesta din urma temperatura fluctueaza si, de multe ori, difera cu mult de cea din locuinta. Tocmai de aceea este esential ca geamul termopan sa etanseze fereastra sau usa perfect si sa isi pastreze proprietatile fizice indiferent de conditiile atmosferice.

Caldura excesiva, diferentele de temperatura, radiatiile solare, toate pot contribui la deformarea mai mult sau mai putin vizibila a profilelor. Cand acestea se indoaie, se schimba practic intregul sistem, existand posibilitatea ca si geamul sa nu mai ramana prins etans de profil. Astfel toate proprietatile izolatoare, termice, fonice si antistatice vor fi modificate. In timp, va fi necesara inlocuirea intregului geam, o data ce izolatia a fost compromisa.

Iata deci cat conteaza armatura din interiorul profilului de tamplarie si de ce este important sa te asiguri ca achizitionezi astfel de produse, la cele mai inalte standarde de calitate!