Iti doresti sa te bucuri de confort pe timpul verii dar urasti aerul conditionat? Cu siguranta vei gasi extrem de utile urmatoarele sfaturi. Iata ce poti sa faci ca sa te bucuri de racoare fara sa utilizezi un aparat de aer conditionat.

Jaluzele

Minimizeaza accesul razelor de soare in locuinta

E cat se poate de simplu: razele soarelui se transforma in caldura. Cu cat mentii mai eficient intunericul sau umbra in casa, cu atat va fi mai racoare. Asigura-te asadar ca ai draperii dintr-un material deschis la culoare, care sa reflecte lumina, si tine-le trase cat mai mult timp. Ideal ar fi sa montezi si niste jaluzele exterioare, pe care sa le tragi in mijlocul zilei, cand este caldura mai mare si soarele iti bate direct in geam. Bineinteles, ai si optiunea suplimentara de a aplica o folie reflexiva pe geamuri.

Aerisire

Aeriseste casa cat mai de dimineata

Daca tot urmeaza sa te baricadezi pe timpul zilei, nu uita ca dimineata, cand inca este racoare, este cel mai bun moment sa aerisesti temeinic toata casa. Aerul mai rece din zori va reduce temperatura tuturor obiectelor din camin, care si asa inmagazineaza caldura in mod natural. Pentru mai multa eficienta, deschide ferestre din parti opuse ale casei – se va forma curent si aerisirea se va produce mult mai repede. Ai grija insa sa te retragi undeva mai la adapost – curentul nu iti va face bine!

Ventilator

Foloseste ventilatoare, ziua si noaptea

Ventilatoarele nu racesc aerul, dar cu siguranta contribuie la evaporarea umiditatii din atmosfera si la reducerea temperaturii corpului. Ziua le poti folosi pentru a te racori pur si simplu, dar noaptea este indicat sa le tii orientate catre ferestrele pe care le tii deschise, pentru a mai indeparta din caldura care incearca sa intre in casa. Poti folosi si ventilatoare de tavan, dar nu abuza de ele pentru ca acestea degaja caldura. Daca iesi din camera opreste-le, nu le lasa sa functioneze inutil.

Electrocasnice

Opreste aparatele casnice

Acest mic truc te ajuta nu doar sa minimizezi degajarile de caldura din casa, ci si sa reduci factura la energie. Calculatorul si televizorul sunt doua dintre electrocasnicele care degaja cea mai mare caldura. Tine-le oprite pe cat posibil – daca le alimentezi de la acelasi prelungitor, va fi si mai simplu sa le inchizi pe toate odata. In plus, in masura in care timpul iti permite, ar fi ideal sa gatesti dimineata, cand e racoare, sa aerisesti bine si apoi sa nu mai aprinzi nici aragazul.

Plante

Inconjoara-te de plante

Plantele de apartament sunt binevenite, dar daca ai posibilitatea sa te inconjori cu ceva mai multa vegetatie – iedera sau alte plante cataratoare, pe balcon sau pur si simplu la exteriorul casei, vei resimti si mai mult efectul benefic al vegetatiei. Nu uita insa ca si aceste plante au nevoie sa fie udate dimineata, apa facandu-le mai mult rau daca le stropesti in miezul arsitei zilei.