Extrem de popular pentru proprietatile de izolare termica si fonica, termopanul a devenit, in ultima vreme, o achizitie tot mai accesibila. Daca si tu esti pe punctul de a-ti renova locuinta, probabil ai mai multe nelamuriri pe care le-ai dori clarificate cat mai repede. Asadar, te intrebi cumva cum imi aleg termopanele? Sau ce diferenta este intre profile? Iata ce trebuie sa stii.
Profile termopan
Geamul termopan este, de fapt, o constructie de doua sau de trei sticle imbinate printr-un sistem cu inchidere ermetica. Intre sticle este introdus un strat numit sita moleculara, material extrem de eficient in absorbtia umezelii.  Acestui strat i se adauga insa si mastic-ul, pentru protectia impotriva prafului, dar si un gaz inert sau un aer uscat, de asemenea cu rol izolator.
Sectiune termopan
Cea mai simpla clasificare a profilelor de termopan are in vedere numarul camerelor, care variaza de la 3 la 6 camere. In functie de numarul lor se stabileste si adancimea constructiva ideala a acelui profil. Mai exact, pentru modelele cu 3 respectiv 4 camere, se foloseste o baza cu adancimea la montaj de 60 de mm, in timp ce pentru 5 sau 6 camere adancimea de montaj creste cu 10 mm.

Acest aspect este deosebit de important, intrucat daca optezi pentru un numar mai mare de camere dar ramai cu aceeasi adancime a profilului, efectele izolatoare nu vor fi atat de bune pe cum sperai.

Pentru ca ferestrele trebuie sa contribuie si la pastrarea unei temperaturi optime a locuintei, dar si la evitarea formarii condensului, care iti va deteriora mobilierul, coeficientul de transfer termic al acestora este si el extrem de important.
Fereastra termopan
La un profil cu 6 camere si o adancime a montajului de minim 80 mm, acest coeficient are valori mai mici de 1 W/m2. In cazul profilelor de 5 – 6 camere cu adancimea de 70 mm, coeficientul transferului termic este estimat la 1.2 – 1.3 W/m2K. Nu in ultimul rand, cele cu 3-4 camere si o adancime de 60 mm au acest coeficient intre 1.5 si 1.7 W/m2K.

Acestor diferente intre profile li se mai adauga un aspect deloc de neglijat, acela al grosimii peretelui exterior. In functie de acest criteriu se disting trei clase diferite, de la A la C. Clasa C nu implica nici un fel de cerinta, fiind ideala pentru lucrarile montante in zone cu o clima mai calda. Clasa B in schimb implica o grosime a acestui perete exterior de cel putin 2.8 mm, in timp ce clasa A este cea mai exigenta – cel putin 3 mm. Utilitatea acesteia din urma se simte mai ales in zonele cu temperaturi foarte scazute.

Probabil ca raspunsul la intrebarea cum imi aleg termopanele necesita o serie de intrebari din partea ta, adresate unui comerciant specializat in astfel de produse. Deoarece termopanele constituie o interventie pe termen lung, este important sa te asiguri ca faci cea mai buna alegere. Iar pentru asta trebuie sa discuti cu cat mai multi specialisti si sa pui cat mai multe intrebari.