Montarea geamurilor termopan este o investitie cat se poate de serioasa, cu implicatii pe termen lung. Pe de o parte sunt costurile, pe de alta parte este dorinta de a-ti vedea caminul izolat corespunzator si de a te bucura de un plus de confort. Daca simpla sarcina de a opta pentru un anumit producator de geamuri termopan ti se parea dificila, ce spui de sarcina de a alege in functie de particularitatile produsului?

Coeficientul de transfer termic este unul din acele particularitati in fata carora multi dintre noi ridicam din umeri nedumeriti. Raspunsul la intrebarea ce este valoarea Uf este insa unul destul de simplu. O data ce intelegem semnificatia acestui indicator, ne vom simti mult mai increzatori in alegerile pe care le facem. Sa vedem asadar, pe scurt, despre ce este vorba.
Coeficient termicAsa cum probabil ai observat deja, pe toate site-urile si in toate magazinele de specialitate Uf se masoara in W/m2K. Detaliind, devine evident faptul ca Uf reprezinta cantiatea de energie (sub forma de caldura) ce se risipeste pe o suprafata de 1 m2 in interval de o secunda, in conditiile unei anumite temperaturi interioare respectiv exterioare.

Lesne de inteles, un Uf cat mai mic asigura o pierdere de energie cat mai mica, prin urmare si o izolare mai eficienta a ansamblului de termopan. Ne vom referi in continuare la ansamblul de termopan si nu la sticla termopan deoarece Uf se aplica intregii usi sau ferestre, nu doar sticlei din compozitia acesteia. Cand alegeti termopanele, trebuie tinut cont de factorii care influenteaza condensul, pentru a face o alegere perfecta.

De fapt destul de multa lume are tendinta de a confunda valoarea U, reprezentata de coeficientul de transfer termic al profilului sau al geamului, cu valoarea Uf – coeficientul de transfer termic general. Pentru ca se ia in calcul cata caldura poate pierde intregul ansamblu, Uf se calculeaza tinand cont de U geam si U profil, la care se adauga  distantierul dintre foile termopanului.

Potrivit specialistilor, cele mai inspirate alegeri, din acest punct de vedere, sunt geamurile termopan respectiv tripan. Mai exact, un geam cu adancimea profilului de 40 mm, de tip Float 4mm – Argon 14 mm – LowE 6 mm – Argon 12 mm – LowE 4 Anotimpuri de 4 mm are un coeficient de transfer termic de 0.6 W/m2K.

Cu cat mai mica valoarea Uf, cu atat mai eficienta izolarea geamului. Stii insa ce reprezinta toate aceste valori si care ar fi costurile finale ale unei astfel de achizitii? Pentru a nu te lasa coplesit de toate aceste informatii iti recomandam sa discuti cu un specialist in domeniu si, la fel de important, sa apelezi la cateva calculatoare de preturi disponibile online. Astfel vei avea o imagine mai clara asupra optiunilor de care dispui si vei putea sa faci si comparatii de costuri, de la un comerciant la altul.