Fenomen destul de frecvent intalnit in sezonul rece, condensul, eterna problema a ferestrelor termopan, nu trebuie sa reprezinte insa o problema atat de mare. Avantajele pe care le ofera termopanele sunt infinit mai mari decat micile neplaceri create de acest strat de umezeala. O data ce intelegi fenomenul si afli ce trebuie sa faci pentru a te proteja cat mai mult de el, vei descoperi ca nu mai reprezinta un factor de stres atat de mare.

Pe scurt, condensul este un fenomen fizic prin care vaporii de apa existenti in atmosfera se grupeaza in picaturi de apa din ce in ce mai mari, pana devin vizibile sub forma de lichid. Condensul termopanelor se formeaza atunci cand temperatura sticlei scade sub asa numita termperatura a punctului de roua. Cu cat umiditatea din aer este mai mare, cu atat mai vizibil va fi stratul de condens.
Condens
Usor de anticipat, condensul se observa cel mai bine in acele camere in care se gateste sau se spala, se tin haine la uscat sau se desfasoara orice alte activitati prin care apa se evapora in atmosfera.

Cunoscand cauzele condensului, este relativ usor sa controlam fenomenul sau macar sa il diminuam. Ceea ce trebuie sa faci, inainte de toate, este sa te asiguri ca incaperile afectate de condens vor beneficia de o ventilatie corespunzatoare a aerului si de o temperatura crescuta.

Contrar asteptarilor tale, condensul nu este o dovada a unei tamplarii ineficiente sau a unor termopane de slaba calitate, ci dovada clara a faptului ca geamul izoleaza asa cum ar trebui! Bineinteles, acest principiu se aplica doar atunci cand condensul se formeaza la suprafata sticlei. Daca insa observi condens in interiorul geamului de termopan, cel mai probabil camerele nu au fost sigiliate corespunzator.

Sigilarea necorespunzatoare poate avea efecte ireversibile pe termen lung, intrucat fel de fel de impuritati pot intra intre foile de sticla, proprietatile izolatoare ale termopanului putand fi serios afectate. Ceea ce trebuie sa faceti este sa contactati firma care vi le-a montat si, in cazul in care lucrarea inca este in garantie, nu ezita sa le ceri sa suporte cheltuielile de inlocuire  a geamului!

Pentru condensul aparut natural, ca urmare a unei izolari foarte bune a incaperii, a diferentelor de temperatura dintre camin si mediul exterior, respectiv a gradului de umiditate din locuinta, va trebui sa faci tot posibilul pentru a reduce umezeala din aer. Sa aerisesti dupa ce gatesti sau speli, sa incalzesti mai bine camerele, sau sa nu tii foarte multe plante in camera sunt cateva masuri pe care le poti pune in practica destul de usor.

La fel de bine ar trebui si sa verifici izolarea dintre zid si tamplarie, micile orificii de acolo putand facilita si patrunderea aerului umed din exterior. Pentru mai multa siguranta, poti chema un profesionist care sa iti evalueze locuinta si sa-ti faca recomandari despre ce anume trebuie sa modifici pentru a reduce condensul, eterna problema a ferestrelor termopan.