Tamplaria unei locuinte prezinta utilitati deopotriva practice si estetice. Desi contribuie semnificativ la crearea unui ambient placut, scopul ei este, mai ales, acela de a asigura protectie fata de mediul exterior, un anumit confort al traiului si o izolatie impotriva infiltrarii umezelii sau a patrunderii curentilor de aer.

Probabil ca niciodata nu este mai clara importanta ei decat atunci cand incepem sa avem probleme la acest capitol. Daca nu obisnuiesti sa soliciti revizii periodice pentru ferestre si usi, s-ar putea sa-ti reconsideri prioritatile dupa ce vei citi acest articol.

Se poate sa nu fi acordat atentie acestui lucru, dar cu siguranta producatorii sau furnizorii cu care ai avut de-a face pana acum ti-au recomandat sa efectuezi revizii sau lucrari de intretinere a tamplariei la intervale de un an, maxim doi.
Ajustari
Aceasta etapa nu este neaparat placuta, dar este absolut necesara atunci cand iti doresti sa eviti griparea elementelor de feronerie sau uzura materialelor izolatoare. Chiar si atunci cand problemele nu sunt majore, este indicat sa intervii in timp util pentru remedierea lor, evitand complicatiile viitoare si cheltuielile mai mari.

Ca orice alte elemente ale locuintei manipulate in mod constant, usile si ferestrele se pot uza, izolatia isi pierde din eficienta, lubrifierea nu se mai incadreaza standardelor optime, geamurile isi modifica usor pozitia si anumite elemente se freaca intre ele inutil. Praful, umezeala, mizeria si chiar grasimea care se depune cu precadere pe geamurile din bucatarie constituie factori deloc de ignorat.

Atunci cand parametrii recomandati de producator nu mai sunt indepliniti, izolatia termica si fonica au de suferit. Implicit si tu vei avea de suferit, pe de o parte pentru ca mediul ambiant se va schimba si, pe de alta parte, pentru ca vei avea mai mult de cheltuit atunci cand te hotarasti sa indrepti lucrurile.

Astfel de revizii periodice pentru ferestre si usi, atunci cand sunt efectuate la termen si de catre un profesionist, te asigura ca tamplaria functioneaza corespunzator si, mai ales, prelungesc durata de viata a acesteia.

De pilda, stiai ca balamalele si celelalte elemente de feronerie trebuie unse cu substante care asigura protectie impotriva coroziunii? Sau ca garniturile ferestrelor trebuie si ele curatate cu o solutie speciala care contribuie nu doar la imbunatatirea etansarii, ci si la mentinerea elasticitatii lor?

Pana la urma, nu este nevoie sa observi ca atunci cand ploua afara se prelinge apa pe langa tamplarie, ca usile nu se mai inchid sau ca geamurile sunt acoperite de condens mult mai repede pentru a solicita o revizie. Este suficient sa faci acest pas pentru prima data si sa observi schimbarile benefice pe care le aduce o revizie facuta la timp si nu vei mai lasa sa treaca nici un an fara sa soliciti o astfel de interventie.