Condensul, desi este un fenomen natural, se poate dovedi extrem de neplacut, mai ales atunci cand se manifesta pe termen lung. Pe langa faptul ca afecteaza tencuiala si calitatea mobilierului, iti poate afecta si sanatatea, sau, cel putin, gradul de confort.

Pentru ca nu este deloc placut sa traiesti intr-un mediu in care umezeala prinde contur vazand cu ochii, probabil esti deja in cautare de solutii pentru condens. Asadar, poti incepe prin a cauta solutii sa izolezi elementele de constructie ale cladirii.

Solutii pentru condens

Dupa cum probabil stii deja, condensul nu este altceva decat transformarea vaporilor de apa din atmosfera in apa in stare lichida. Asta se intampla atunci cand cantitatea de vapori din atmosfera depaseste o anumita concentratie, concentratie influentata de presiunea atmosferica, dar, mai ales, de temperatura.

Poti incerca sa controlezi procesul asigurandu-te ca sporesti rezistenta termica a suprafetelor din interiorul locuintei. Evitarea condensului se face cu succes atunci cand diferenta dintre temperatura peretilor si cea a aerului din locuinta nu este mai mare de 4 grade celsius. In cazul tavanelor diferenta maxima ar fi de 3 grade celsius, iar a pardoselilor de 2 grade.

Dar nu poti ignora faptul ca diferite incaperi ale locuintei au utilizari diferite, prin urmare si umiditate diferita. De pilda, in baie gradul de umiditate poate fi cu pana la 75% mai mare decat in restul casei. Tocmai de aceea este necesara aplicarea unui strat protector, care sa actioneze ca bariera intre pereti si aerul umed din incinta. Cel mai adesea se recomanda gresia aplicata etans, iar daca ai posibilitatea sa instalezi si un sistem de ventilatie eficient, vei putea controla si mai bine problema.

Cea mai buna protectie ramane insa preventia, pe care o poti aplica mai ales atunci cand alegi tamplaria pentru locuinta ta! Optand pentru tamplarie cu geam termoizolant vei scapa de foarte multe batai de cap, numai ca si la acest capitol sunt cateva aspecte pe care trebuie sa le cunosti foarte bine.

Cand discuti cu furnizorul de astfel de produse trebuie sa ai in vedere coeficientul de transfer termic al geamurilor. Profilele din PVC pot avea 3, 4 sau 5 camere, iar acest coeficient de transfer variaza de la un model la altul (1.6 – 1.8 W/m2k la 3 camere, 1.4 – 1.6 W/m2k la 4 camere sau 1.1 – 1.3 W/m2k la 5 camere).

La fel de importanta este insa si grosimea finala a profilului, grosime ce se calculeaza de la exterior la interior, si care ar trebui sa aiba intre 65 mm si 80 mm. Bineinteles, cu cat mai mult cu atat mai bine.

Ca un ultimul sfat la capitolul solutii pentru condens, vom preciza ca si grosimea geamului termopan face o diferenta semnificativa, iar aceasta ar trebui sa fie de minim 24 mm!