Din ce in ce mai multi oameni prefera astazi termopanele in locul geamurilor clasice, atat pentru design-ul modern, cat si pentru avantajele practice ale folosirii acestora. Indiferent daca implicatiile financiare ale acestei investitii va ingrijoreaza sau nu, este important sa cunoasteti aspectele de baza ale folosirii de ferestre termopan.

Geamul termopan este constituit din doua bucati de geam simplu, fixate printr-un segment de aluminiu de dimensiuni variabile si o membrana din cauciuc. In functie de dimensiunile foilor de sticla si a aluminiului, de culoarea sau grosimea sticlei si, la fel de important, de spatiul de aer din interiorul acestora, ferestrele termopan au aspect, utilitati, costuri de achizitie si cheltuieli de intretinere diferite.

Fereastra termopan

Ar trebui sa mentionam si cresterea popularitatii termopanelor construite cu geamuri LowE. Aceasta tehnologie recent lansata pe piata implica tratarea geamurilor clasice cu o solutie de nitrat care impiedica sticla sa elibereze caldura din interior, actionand ca un foarte bun izolator. Daca intre sticlele astfel tratate se introduce si un gaz inert, produsul final va asigura protectie sporita si impotriva transferului fonic. Obtineti astfel mai multa caldura si mai putin zgomot in locuinta.

Un alt aspect ce tine de clasificarea acestor ferestre il reprezinta modelul geamului, care poate fi simplu, mat, reflexiv, ornamental si chiar fumuriu.

Nu in ultimul rand, tamplaria asociata acestor ferestre termopan constituie si ea un criteriu important. Poate fi din PVC sau din aluminiu, cu diferente semnificative de costuri. Pana la urma, PVC-ul este superior lemnului clasic, iar aluminiul este superior PVC-ului. Alegerea va apartine !

Problemele legate de intretinerea acestora variaza in functie de modelul ales, de calitatea cu care s-au efectuat lucrarile de montare, dar si de tipul defectiunii. De pilda, reglajele fine au cam aceleasi costuri indiferent de tamplaria de baza pentru ca nu implica demontarea geamului de termopan. Reparatiile la sistemul de inchidere pot fi mai mari pentru un model din tamplarie PVC cu functii mai numeroase decat pentru unul din aluminiu cu functii clasice. Concluzia ar fi aceea ca intretinerea sau reparatiile pot fi cu atat mai scumpe cu cat optati pentru caracteristici mai speciale ale sticlei si sistemelor de inchidere.

Cat despre problema montajului, cea mai sigura optiune ar fi sa apelati la firma de la care ati cumparat acele ferestre termopan. Unii vanzatori va pot oferi reduceri sau chiar gratuitate la montaj, dar chiar si asa, nu acestea sunt avantajele cele mai atractive. Este vorba, de fapt, de a solicita un serviciu complet – de la comandarea produsului pana la transportul, montarea si intretinerea ulterioara a acestuia. In felul acesta nu puteti fi acuzat ca actiunile dumneavoastra au fost necorespunzatoare sau de natura sa va anuleze garantia produsului.

Chiar daca aveti ceva cunostinte in domeniu,  evitati orice fel de complicatii, apeland la profesionisti. Si nu uitati ca, uneori, investitiile necesare pentru a indrepta o gresala pe care dumneavoastra ati comis-o pot fi mult mai mari decat cele percepute de o echipa de profesionisti in service-ul de termopane.