Cei mai multi cumparatori sunt tentati sa creada ca achizitia unor usi termopan se face dupa aceleasi criterii ca si a ferestrelor termopan. Cu toate acestea, lucrurile sunt putin diferite, in functie de utilitatea finala a produsului.

Usi PVC de interior

Ferestrele sunt folosite, in mod evident, pentru a face legatura intre o camera si exterior. Usile in schimb pot fi folosite:

  • la interior, pentru a face trecerea de la o camera la alta sau de la o camera la un balcom
  • la exterior, pentru a face trecerea de la o camera la curtea exterioara

In functie de pozitionarea acestora pot fi necesare anumite particularitati in ceea ce priveste: materialul de baza, grosimea usii, tipul de geam, modelul geamului si al usii, sistemul de actionare si asa mai departe. Pe scurt insa, diferentele esentiale ar fi urmatoarele:

  • Usile de exterior sunt, de obicei, lucrate mult mai detaliat si infrumusetate cu elemente de design in timp ce acelea interioare pot fi mai simple si, implicit, mai ieftine
  • Usile de interior necesita doar un maner de actionare in timp ce usile de exterior au nevoie si de sistem de inchidere cu cheie

In functie de pozitia acestora se mai ia in calcul si gradul de uzura, de la a carui valoare se dau indicatii in legatura cu modelul si materialele folosite. Pentru usile de interior, daca modelul nu este o problema, pentru ca profilul simplu este adesea cel mai apreciat, culoarea poate fi o provocare. Albul clasic preferat la exterior pentru rezistenta la razele soarelui poate face un contrast deranjant cu mobilierul de interior. Problema o reprezinta insa faptul ca solicitarea unei anumite culori pentru tamplarie termopan poate ridica semnificativ costurile finale ale lucrarii. Daca mai optati si pentru o usa tip plisse, care ocupa foarte putin spatiu, se gliseaza si are un aspect modern, va trebui sa faceti o investitie financiara semnificativa.

Revenind la acele usi termopan de exterior, este recomandat sa optati pentru modele cu geam Low-E, care este cel mai bun izolator termic existent la ora actuala pe piata. Principiul de baza consta intr-un strat foarte subtire de metal suprapus uneia dintre foile de sticla din structura geamului termopan. Acest adaos are un efect izolator impresionant, contribuind la respingerea, catre interiorul casei, a 90% din caldura care incearca sa iasa din locuinta.

Tot pentru usile de exterior se recomanda folosirea unui sistem de inchidere robust, ideal in cinci puncte, si balamale mai voluminoase decat pentru usile de interior. Acest aspect trebuie considerat in special pentru usile montate in zone de trafic intens, pentru  a scadea uzura si a evita stricarea usii intr-un timp scurt.

Ca o ultima observatie, veti avea de ales intre usi simple si duble. Acestea din urma se aleg nu doar in functie de locul de amplasare – interior sau exterior – ci si de spatiul pe care il aveti la dispozitie. Golul de aer lasat de tamplarie trebuie sa fie de cel putin 1.000 mm pentru a permite montarea unor usi termopan duble.

In incheiere, reluam un sfat cat se poate de practic – discutati in amanunt nevoile dumneavoastra cu un comerciant de astfel de usi, tocmai pentru a putea face cea mai buna alegere, in cunostinta de cauza.