Montajul sistemelor oscilobatante pentru ferestrele si usile dumneavoastra

Montajul sistemelor oscilobatante pentru ferestrele si usile dumneavoastra

Montajul sistemelor oscilobatante pentru ferestrele si usile dumneavoastraO clasificare standard a ferestrelor si usilor termopan se face dupa sistemul de deschidere, care poate fi: deschidere batanta, deschidere basculanta si deschidere oscilobatanta. In continuare vom vorbi despre montajul sistemelor oscilobatante pentru ferestrele si usile dumneavoastra, intrucat aceasta a treia varianta este una dintre cele mai populare.

Sistemul de deschidere oscilobatanta se mai numeste si dubla deschidere. Asta inseamna ca fereastra se poate deschide atat clasic (sau batant), cat si oscilant – schema cu balama jos si deschidere in forma de foarfeca sau V – ambele pentru acelasi ochi de geam. Schema poate fi aplicata atat pe tamplaria din PVC, cat si pentru tamplaria din aluminiu. Sa vedem asadar in ce consta montarea sistemului.

Este vorba de nu mai putin de 14 elemente de feronerie: cremonul oscilo-batant, coltarul egal, prelungitorul pentru oscilobatare, placa foarfeca, bratul foarfeca, cele doua balamele pentru toc – superioara si inferioara -, balamaua falt si balamaua aplicata pe cercevea, capacele tuturor balamalelor, placuta de inchidere, manerul ferestrei sau usii, piesa pentru inchidere spate si piesa care blocheaza sistemul oscilobatant.

Pentru o imagine de ansamblu mai buna, imaginati-va ca fereastra termopan este chiar in fata dumneavoastra. Pe latura de sus avem, de la stanga la dreapta, coltarul egal, placuta de inchidere, placa foarfeca si bratul foarfeca.

Pe latura din dreapta, de sus in jos, avem balamaua superioara a tocului cu cele doua capace ale ei, piesa de inchidere spate, doua placute de inchidere si balamaua inferioara toc cu cele doua capace. In functie de model, aceasta poate fi inlocuita cu o balama falt sau cu o balama aplicata pe cercevea.

Pe latura de jos avem, de la stanga la dreapta, imediat dupa balamaua descrisa anterior, o placuta de inchidere urmata de o noua piesa inchidere spate si inca o placuta de inchidere.

Nu in ultimul rand, pe latura din stanga, de jos in sus, avem prelungitorul pentru oscilobatare impreuna cu blocatorul oscilobatant, la mijlocul ferestrei cremonul oscilobatant si manerul ferestrei, urmate de doua placute de inchidere, cea de-a doua chiar in coltul din stanga sus.

Cu siguranta ca operatia de montare nu este atat de simpla incat sa poata fi facuta de un necunoscator. Dar chiar si asa, este recomandat sa aveti macar idee despre ce presupune aceast proces, tocmai pentru a va asigura personal ca ati beneficiat de servicii de calitate. Astfel, dupa ce vi se comunica incheirea montarii, ar trebui sa verificati daca fiecare balama are capacele asociate si daca fiecare punct de inchidere al geamului prezinta si placuta de inchidere.

Chiar inainte de montajul sistemelor oscilobatante pentru ferestrele si usile dumneavoastra, nu uitati sa intrebati ce fel de balamale vor fi folosite. Nu accepati un sistem cu balamale nereglabile pentru ca orice lasare ulterioara a geamului va necesita schimbarea integrala a acestora.

Ca un ultim sfat, pentru ca achizitionarea se face separat pentru geamul termopan, tamplarie si elementele de feronerie, asigurati-va ca, pentru acestea din urma, nu alegeti nici un produs de origine turceasca, acestea prezentand o calitate foarte slaba!