Diferenta dintre tamplarie aluminiu si tamplarie PVC

Cu toate ca piata produselor din termopan a avut mult de suferit in ultimii ani si foarte multi comercianti au redus preturile pentru a-si salva afacerea, achizitia de ferestre sau usi termopan este, in continuare, destul de costisitoare pentru consumatorul mediu. Pana la urma, este vorba de geamurile cu tehnologie termopan, de profilele atasate si de toate elementele de feronerie. Costul unui singur produs este multiplicat in contextul in care aceasta investitie nu se face, de regula, doar pentru o usa sau o fereastra, ci pentru intreaga casa.

In incercarea de a ajunge la un echilibru intre bugetul disponibil si nevoia de a-si asigura anumite standarde de calitate, cei mai multi cumparatori se confrunta cu clasica dilema: aluminiu sau PVC? Pentru a face alegerea corecta, trebuie mai intai sa stiti care este diferenta dintre tamplarie aluminiu si tamplarie PVC.

Tamplarie PVC termopan

Tamplarie PVC

De departe aluminiul pare sa fie solutia premium, cu costuri pe masura. Pana la urma, se stie ca acest metal are proprietati fizico-chimice deosebit de atractive, care il fac sa fie foarte rezistent la diferiti factori de mediu si lovituri. Relativ usor de intretinut, cu cea mai mare durata de viata si foarte versatil pentru diferite elemente de feronerie grea, acesta asigura, in plus, o protectie fonica de invidiat.

 

Nu va asteptati insa ca tamplaria din aluminiu sa fie perfecta. Cele mai comune probleme ale acesteia sunt incidenta crescuta a fenomenului de condens, izolarea termica ce lasa de dorit in absenta unor profile fara bariera termica si faptul ca, in termeni de estetica, prezinta foarte putine modele din care sa alegeti.

Revenind la tamplaria din PVC, putem sa spunem ca acest tip de plastic pare sa ofere cel mai satisfacator nivel de izolare fonica respectiv termica, preturile fiind ceva mai mici decat ale celei din aluminiu. In plus, PVC-ul rezista destul de bine la influenta factorilor de mediu si este disponibil intr-o varietate impresionanta de culori, unele modele facand o concurenta de invidiat lemnului natural.

Termopan - Tamplarie aluminiu

Tamplarie aluminiu

Ce v-ar putea impiedica sa optati pentru aceasta insa? Pentru inceput, faptul ca PVC-ul, prin natura sa de material plastic, nu este tocmai flexibil nici la socuri mecanice, nici la incercarile de prelucare pentru a-i da un design cu elemente de curbura.

Pana la urma,  diferenta dintre tamplarie aluminiu si tamplarie PVC este destul de clara. Aluminiul este mult mai rezistent in timp dar va ofera o gama limitata de optiuni estetice, in timp ce PVC-ul este mai flexibil din acest punct de vedere, dar si mai usor de deteriorat. Prin urmare, chiar daca ofera protectie fonica si termica sporite, s-ar putea sa implice costuri de intretinere sau reparatie mai mari.

Bineinteles ca alegerea se poate face si in functie de design-ul de ansamblu al caminului dumneavoastra, dar si de bugetul pe care il aveti si de investitiile pe care sunteti dispusi sa le faceti in acest domeniu si pe viitor. Iata cum aceasta alegere nu se mai rezuma doar la aici, acum si cat costa