Tamplaria este un sistem complex, alcatuit din mai multe componente care se angreneaza reciproc in functie de modul in care sunt actionate. In tot acest sistem canatul defineste oricare dintre partile mobile care intra in componenta unei ferestre, usi, porti etc. In functie de produsul final dorit sau de traversele si montantii utilizati, se poate imparti tamplaria in doua sau chiar mai multe canate.

Ai nevoie de ajutorul nostru?

Reparatii termopane Bucuresti

Canatul poate fi inactiv sau activ, termeni sinonimi cu canatul fix sau mobil. Termenul se aplica elementelor de tamplarie care au cel putin doua canate. Dintre acestea, cel activ sau mobil este cel care se utilizeaza cel mai des si care are, in mod obligatoriu, cremon si maner. Cel inactiv sau fix este cel utilizat mai rar si care, in consecinta, poate sa nu aiba niciun maner sau doar un simplu zavor.

In cazul in care se opteaza pentru un canat inactiv, trebuie stiut ca acesta nu poate fi decat batant. Cu toate acestea, cele mai multe piese de tamplarie sunt formate fie exclusiv din canate mobile, fie dintr-o combinatie de elemente fixe si mobile.

Avand in vedere natura si rolul acestui element, reglarea canatului la ferestrele de termopan este un proces foarte important. Nu presupune nimic complicat, necesitand doar un torx sau o cheie de timp imbus dar, ca in orice alta interventie de reglare a tamplariei, este esential ca persoana care intervine sa stie exact ce trebuie sa faca. In caz contrar, se pot produce mai multe stricaciuni!

Fiecare canat are in structura lui o piesa prevazuta cu excentric, aceasta fiind, de fapt, piesa la care se intervine. Se poate regla asadar atat pozitia canatului, cat si presiunea exercitata pe garnitura intervenindu-se la diferitele piese excentrice din structura acelui geam sau usi: in zona balamalei superioare, in zona de inchidere a bolturilor, in cadrul ramei sau in zona balamalei inferioare.

Un profesionist va sti cel mai bine ce anume trebuie sa faca atunci cand vine vorba despre aducerea canaturilor in pozitie verticala sau la aceeasi inaltime, inchiderea canaturilor sau reglarea distantei dintre toc si canat. In plus, dupa reglare este necesara si gresarea tuturor acelor componente care executa miscari fata de o alta componenta a sistemului sau care pur si simplu intra in contact direct cu o alta componenta. Bineinteles, atat in reglarea canatului la ferestrele de termopan cat si in ungerea acestora se vor folosi instrumente si substante speciale, care sa reduca, pe cat posibil, frecarea si uzura.

Reglate necorespunzator, s-ar putea sa descoperiti ca, la prima ploaie, incepe sa va intre apa in casa, ca usa sau geamul s-a lasat si ca feroneria incepe sa aiba tot mai multe probleme. Acest reglaj, simplu in aparenta, necesita o mana fina si pricepere, astfel ca un specialist va va rezolva problemele in cel mai scurt timp si cu cat mai putine batai de cap.