Luand in considerare vremea de acum, deseori putem observa condens pe geamurile si pe usile noastre. Pe langa aspectul vizual, de cele mai multe ori mai apar si complicatii de genul umezelii crescute, picaturilor de apa, si chiar inghetarea. Daca va intrebati ce puteti face in privinta acestui lucru, avem cateva raspunsuri in cele ce urmeaza.

De ce se aburesc geamurile?

Acest condens pe geamuri este cauza unei umiditati crescute din interior, aerul umed ia contact cu geamul, care este de o temperatura scazuta, de aici rezultand acest condens. Va puteti imagina situatii similare ca atunci cand dupa o baie oglinda este aburita.

Deci, din pricina umiditatii crescute din interiorul casei dumneavoasta in contact cu suprafetele reci este motivul. Aceasta ar trebui sa va ingrijoreze pentru ca poate aduce o data cu ea mai multe neplaceri.

Condensul poate aparea pe o durata scurta de timp, si sa nu reprezinte o problema permanenta. Acesta se intalneste de multe ori in cazul caselor recent construite, in cadrul sezonului rece, sau chiar a schimbarilor de temperatura.

Daca acest condens apare in urma inlocuirilor ferestrelor vechi (actiune ce presupune izolarea de temperatura), este in principal din pricina umiditatii crescute.

Cauze ale umiditatii crescute

Gatitul, spre exemplu, elibereaza o catitate relativ mare de umiditate in aer, aproximativ 2 litri de apa. Factori ce mai pot influenta aceasta umiditate mai sunt si plantele ce necesita udare, gatitul, sistemul de incalzire.

Un grad de umiditate ideal

Dispozitivul care masoara gradul de umiditate din casa dumneavoastra se numeste termohigrometru. Spre exemplu daca afara sunt inregistrate temperaturi de -7 grade, atunci gradul de umiditate ar trebui sa fie in jur de 35%, dar daca temperatura este chiar mai scazuta atunci si gradul de umiditate din interior scade chiar cu 10 procente.

Controlul gradului de umiditate.

  1. Sunt mai multe mijloace prin care puteti controla acest grad de umiditate.
  2. Cea mai simpla metoda este o aerisire frecventa a camerelor ce prezinta condens.
  3. In cazul gatitului este recomandata folosirea hotei.
  4. Evitarea udarii excesive a plantelor atunci cand temperatura de afara este scazuta
  5. Folosirea unui dezumidificator
  6. Protejarea ferestrelor: geamurile din material PVC sunt cel mai bine protejate de umiditate. Materialul nu absoarbe apa.
  7. Ideal este ca mijloacele de incalzire in timpul iernii sa fie cat mai apropiate de geamuri, acestea ajuta la dezaburirea lor, si reduc drastic riscul de condens.